bolečine v križu
Zdravje in prehrana

Bolečine v križu je mogoče odpraviti na več načinov

Bolečine v križu so pogosta nadloga skoraj vsakega, tudi mladih, ker dejansko preveč presedimo v življenju in smo nerazgibani ter hrbtne mišice oslabijo. Tudi smo v nepravilnem položaju, kar bolečine v križu le še poveča in jih naredi  celo kronične. Vendar se jih da odpraviti kar si poglejte na tej povezavi https://www.semos.si/bolecine-v-krizu/. Najprej na prvem mestu je seveda gibanje, nato telovadba, pa fizioterapija, mazila, kot je smrekovo mazilo in seveda sprememba vzroka, ki je povzročil te bolečine. Da se jih odpraviti, le vedeti je treba vzrok in delati na tem, da bo bolje.

bolečine v križu

Bolečine v križu dostikrat lahko odpravijo razni protibolečinski obliži in smrekovo mazilo, ki ogreje obolela mesta ter jih naredi manj občutljiva na bolečino, hkrati sproti mišice in vozle okoli bolečine in le ta mine. To lahko naredimo tudi s fizioterapijo lai masažo, ki pa mora biti strokovna, ker se ne sme masirati neposredno vretenca hrbtenice.

Klasične bolečine v križu nastanejo zaradi sedenja pred računalnikom in televizijo skoraj ves dan, zaradi prevelikih obremenitev lai poškodb, zaradi menstrualnih težav. Najprej je dobro, da strokovnjak pregleda obolelo mesto in določi vzrok bolečine ter kako bi se zadeva lahko pozdravila. Sami pa lahko poskrbite za protibolečinske obliže in masaže s smrekovim mazilom.

Nekatere bolečine v križu so zelo hude in so plod določenih obrab in poškodb, pa kirurgi zaradi tega predlagajo kar operacijo, ko vzamejo ven medvretenčne diske in potrudijo kosti eno na drugo, da se živci več ne kleščijo med hrustanec in bolečine minejo. To sicer ni najboljša rešitev je pa hitra in človek lahko dokaj hitro spet dela. Pacient se sam odloči, kaj mu je ljubše, sicer se da vse pozdraviti tudi brez operacije, traja pa vsak 10 krat dlje časa, kot z operacijo.

Preizkusite pa smrekovo mazilo, ki pomaga tudi pri menstrualnih težavah in bolečinah, ki jih ta nadloga povzroča, saj smreka lajša bolečine in prodira zelo globoko v tkiva.