Zdravje in prehrana

Zobni kamen je lahko zelo nevaren za naše zobe

Ena izmed pogostih težav z zobmi je tudi zobni kamen. Zato poskrbite za primerno ustno higieno in se temu izognite. Če zobnega kamna pravočasno ne odstranite, lahko pride do velikih težav z vašimi zobmi. Ena izmed težav je tudi prehitro izpadanje zob, česar si pa nihče med vami ne želi. Se pa sam kamen pojavi, zaradi nepravilnega čiščenja zob, odstrani pa ga lahko samo zobozdravnik. Če boste zobni kamen poskušali odstraniti sami, si lahko naredite tudi več škode. Zato, ko kamen opazite, le pojdite do svojega osebnega zobozdravnika, ki bo to naredil strokovno.

zobni kamen

Zobni kamen nastane kot posledica zobnih oblog. Le te se nabirajo in se naredi kamen. Lahko se pojavi tako na sprednji strani zob, kot tudi na zadnji strani. Lahko pa kamen opazite, saj je rumene ali celo rjave barve. Se pa lahko skriva tudi pod dlesnijo, tistega pa sami ne boste opazili. Zato je tudi ta kamen pod dlesnijo bolj nevarne. So pa znaki, da imate zobni kamen zelo očitni in jih boste sami hitro opazili. Najprej je tukaj neprijetne zadah iz ust. Lahko imate tudi občutek, da imate redno ne čiste zobe. Prav tako pa vam bodo redno krvavele dlesni, kar je jasen znak, da imate kamen.

Odstranjevanje zobnega kamna ne boli in ne boste čisto nič čutili. Odstranjevanje pri zobozdravniku je pa čisto varno. Ves postopek se ne izvaja pod anestezijo. Odstranjuje pa se zobni kamen s posebnim postopkom, ki le tega odlušči vstran od zobne površine. Naj še povem, da se kamen pojavlja večinoma pri odraslih, pri otrocih le redko. Je pa potrebno poskrbeti, da si bodo otroci pravilno in redno ščetkali zobe, da se kamen sploh ne bo nikoli pojavil. Odpravite se v ambulanto Doktor 1a, kjer odstranjevanje zobnega kamna in druge zobozdravstvene storitve izvajajo že vrsto let. Lahko jim zaupate in vaši zobje bodo vedno zdravi in sijoči.