rojstno znamenje
Storitve

Ali je rojstno znamenje na koži nevarno za vaše zdravje

Rojstni madeži se pojavijo, kot že ime pove, ob rojstvu ali kmalu zatem, vendar je možno odstranjevanje znamenj na napotnico. Če pa je rojstno znamenje zdravstveno zaskrbljujoče, vam povzroča estetsko nelagodje ali pa ga preprosto ne želite več na svojem telesu, imate več možnosti za odstranitev. Odtenek kože, barva in vrsta rojstnega znamenja igrajo pomembno vlogo pri tem, katera metoda odstranjevanja rojstnega znamenja se bo izkazala za najbolj učinkovito.

rojstno znamenje
Rojstna znamenja so lise razbarvanja kože, običajno benigne, ki se pojavijo ob rojstvu ali kmalu zatem. Rojstna znamenja so različnih oblik, barv in velikosti. Čeprav obstaja veliko različnih vrst rojstnih znamenj, se večinoma uvrščajo v eno od dveh kategorij: pigmentirana ali vaskularna. Pigmentirana rojstna znamenja se pojavijo zaradi presežka melanina (pigmenta) na enem delu telesa. Žilna rojstna znamenja se pojavijo, ko se krvne žile oblikujejo nepravilno na določenih delih vaše kože. Vaskularna rojstna znamenja se pojavijo, ko pride do nepravilnosti v strukturi krvnih žil – bodisi da postanejo veliko širše, kot bi morale biti, ali pa se na določenem območju oblikuje skupek žil.
Pigmentirana rojstna znamenja so v različnih odtenkih, vendar so najpogosteje temno rjavi. Čeprav je večina madežev neškodljivih, so lahko madeži rakavi. Svetuje se, da svoje madeže redno pregledujete glede morebitnih sprememb v videzu. Vaš dermatolog lahko opravi pregled, imenovan kartiranje madežev in spremlja vaše madeže skozi čas, da pomaga pri zgodnjem odkrivanju kožnega raka.
Pigmentirana rojstna znamenja se pogosto zamenjujejo z modricami zaradi njihove modro-sive barve. Mongolske modre lise so ravne in najpogosteje na spodnjem delu hrbta ali zadnjici. Ti madeži so neškodljivi in se najpogosteje pojavijo pri dojenčkih. Običajno zbledijo v otrokovih zgodnjih letih. Ta neškodljiva pigmentirana rojstna znamenja so pogosto ravna znamenja ovalne oblike na koži. Madež je lahko tudi žilno rojstno znamenje, ki se pokaže kot večje rožnato ali rdeče znamenje na telesu. Če ga ne zdravimo, lahko postane temnejši, hrapav in debel in se zlahka posuši.