pos oprema
Storitve

POS oprema je pomembna za vsako poslovanje

Cilj vsakega podjetja je prodati svoje izdelke. V fizičnih trgovinah, salonih, gostinskih obratih in podobno, lahko stranke za izdelke ali storitve plačajo z gotovino ali kartico. V vsakem primeru je postopek najbolj enostaven, če imate primerno POS opremo. POS oprema je skupno ime za vse elektronske naprave, s pomočjo katerih zaračunavate zneske plačila, berete črtne kode, tiskate račune in vse ostalo, da lahko stranka zaključi nakup. Poleg tega se POS opremo uporablja tudi pri dostavah, v skladiščih in ostalih oblikah trgovanja. Vsak podjetnik, ki želi na legalni način trgovati, mora investirati v kvalitetno POS opremo. Z njo si bo močno olajšal in poenostavil svoje delo.

Kaj štejemo pod POS opremo?

V izraz POS oprema se šteje precej elektronske opreme, ki se je potrebuje za trgovanje s strankami. V prvi vrsti v POS opremo spadajo blagajne. Najnovejše blagajne se upravlja na dotik in na prvi pogled izgledajo kot računalniški ekrani. Razlikujejo se po tem, da imajo programsko opremo prilagojeno za uporabo v trgovinah, gostinstvu in podobno. Nekatere blagajne na dotik imajo dodane še reže za kartično plačevanje, predvsem pa je pomembno, da so primerne za povezavo z ostalimi elementi POS opreme. Sem zagotovo spadajo prikazovalniki za kupce, predalniki za denar, tiskalniki za tiskanje računov in čitalniki črtnih kod.

Čitalnike črtnih kod najpogosteje najdemo v trgovinah in ostalih objektih, kjer je za prodajo potrebno odčitati črtne kode. Njim podobni so prenosni terminali. Ti imajo združeno blagajno in čitalce kod. Uporablja se jih za trgovanje na terenu ali skladiščih. Navadno pridejo v obliki računalniških tablic ali prenosnih telefonov. Nekateri pa imajo obliko večjega telefona s tipkami.

Dodatno se kot POS oprema štejejo tudi podpisne tablice, s pomočjo katerih se stranka elektronsko podpiše in pa vsi ostali zasloni, ki jih stranka vidi v poslovnem objektu.

Zakaj je POS oprema pomemben del trgovanja?

S POS opremo se postopek trgovanja močno poenostavi. POS oprema je izdelana z mislijo na trgovca in stranko, saj je naloga te opreme, da je postopek poslovanja enostaven za obe strani. Čeprav POS oprema na hitro izgleda kot navadna računalniška oprema, gre za veliko bolj sofisticirano in trgu prilagodljivo opremo.

Vsi elementi POS opreme, ne glede na to, s čim se ukvarjate, vam omogočajo veliko več kot le zaključevanje nakupov. Nameščeni programi so namenjeni poslovanju, ki vas lahko poveže z bankami ali računovodskimi servisi, tako da je vsak korak poslovanja zabeležen.

Kdo potrebuje POS opremo?

POS opremo potrebujejo vsi, ki morajo s stranko v fizičnem svetu poslovati. Čeprav morda POS oprema ni najbolj pomembna za poslovanje preko spleta, je za vsako fizično trgovino, salon, gostinski obrat in še veliko več, POS oprema osnova za legalno poslovanje. Glede na vrsto obrata pa se seveda elementi, ki jih potrebujete, spreminjajo.

V nekaterih primerih je dovolj tiskalnik računov, spet pri drugih je temu treba dodati še blagajno na dotik, predalnik za denar in čitalnik črtnih kod. Osnove za trgovanje torej ni, saj obstaja ogromno različnih obratov, ki za svoje poslovanje potrebujejo druge elemente POS opreme.

Sodobne blagajne

Blagajne se lahko med seboj precej razlikujejo, saj vsako poslovanje ni enako. Vseeno pa obstajajo neke preference, kar se tiče sodobne blagajne. Najprej je treba definirati, kako izgleda vaš poslovni model. Če gre za fizično trgovino, je treba poskrbeti za blagajno, ki je največkrat v obliki zaslona na dotik. Potem potrebujete še tiskalnik računov, predalnik za gotovino in po vsej verjetnosti tudi čitalnik črtnih kod. V nekaterih primerih bo potrebno dodati še prikazovalnik cen in dodatne zaslone.

V gostinskih obratih se veliko lastnikov dodatno odloča še za prenosne blagajne in tiskalnike računov, saj ti močno olajšajo dnevno poslovanje. Prenosna POS oprema je priljubljena tudi pri trgovcih na terenu, saj prenosna oprema za delovanje ne potrebuje direktnega električnega omrežja, ampak oprema deluje na baterije, ki se jih napolni.

Nepogrešljiv del opreme v skladiščih

POS oprema pa ni pomembna samo pri poslovanju s strankami. Tudi v različnih vrstah skladišč, boste našli vse vrste POS opreme. Treba je omeniti čitalnike in prenosne terminale, s katerimi se beleži stanje zalog v skladiščih. Z njimi se delo močno poenostavi in hitreje se ga opravi.

Še posebej skladišča pa se pogosto poslužujejo tudi tiskalnikov etiket. V skladiščih se namreč pripravlja ves material, ki kasneje konča na trgovinskih policah. In v primeru, da etiket ni ali pa trenutne niso primerne, lahko v skladiščih pri teh izdelkih etikete hitro nadomestijo.