Zdravje in prehrana

Moja izkušnja z implantatom

Številni prijatelji me sprašujejo o moji izkušnji z namestitvijo zobnega implantata oziroma zobnega vsadka. Pred nekaj leti se mi je zaradi kariesa pojavilo globoko vnetje na zobu. Zobozdravnica se je zelo trudila, da je odstranila ves karies (zobna gniloba) in uspela zob zaplombirati. Nekaj časa sem bil zelo zadovoljen, vendar veselje ni trajalo dolgo.

Med kosilom se mi je zgodilo, da sem zaslišal glasen pok. Takoj sem vedel, da se je odlomil zob. In res je bilo tako. Ker je bil zob že precej zbrušen, ni zdržal sil med žvečenjem in se je odlomil. Žal se je odlomil res globoko in preostala je le ena rešitev – podaljšanje klinične krone zoba. To pomeni, da odrežejo dlesen, zbrusijo in odstranijo del kosti in zašijejo nazaj. Sliši se kar grozno in tako je tudi bilo. Ampak na koncu sem bil posega vesel in upal, da bom z zobom uspešno živel še naprej. Predvsem mi je bilo pozitivno, da mi niso izpulili zoba, ker bi ga bilo treba nadomestiti z zobnim implantatom ali zobnim mostičkom.

Pa je bilo upanje na uspešno rešitev žal prehitro. Ob zimskem padcu odpornosti se je pod zobom pojavil granulom. To je vnetje ob koncu korenine, ki se ga ni dalo več pozdraviti. Zob je moral ven. Ker imam z zobnim mostičkom kar nekaj težav, predvsem s pogostim vnetjem dlesni od njem, saj zobni mostiček zahteva temeljito čiščenje zob, je bila edina varianta pri meni za nadomestitev zoba – implantat.

Počakal sem nekaj mesecev, da se je rana po puljenju zacelila in se nato odpravil k res dobremu implantologu, ki so mi ga priporočilu na portalu eZobozdravnik. Kar nekaj strahu sem imel pred tem posegom, pa vendar me je že medicinska sestra ob sprejemu spravila v dobro voljo. Potem mi je bilo vsaj nekoliko lažje. Ob prvem pregledu mi je zobozdravnik preveril stanje v ustni votlini in me poslal na slikanje zob. Po pregledu CBCT rentgenske slike mi je predstavil zobni implantat Ankylos, ki je narejen iz titana in ga bo vstavil namesto manjkajočega zoba. Podal mi je tudi predračun in kmalu sva se dogovorila za poseg.

Sam poseg je minil praktično brez bolečin, saj sem dobil protibolečinsko injekcijo. Na prvem posegu mi je vstavil implantat in ga zašil. Po določenem času sem se vrnil v ordinacijo, kjer mi je vstavil vezni člen med implantatom in zobno krono. Sedaj sem vesel, da sem se odločil za zamenjavo zoba z implantatom, saj je čiščenje zoba res veliko bolj enostavno kot pri zobnem mostičku.