kamin
Vse za dom

Kamin za udoben dom

Dnevna soba je za večino stanovanj osrednji prostor kjer se preživi veliko časa kar posledično pomeni, da bi bilo malo čudno, če ta ne bi bila udobna. Kamin že dolgo velja za znak udobnega in prijetnega doma kar dandanes ni nič manj res. Več o njih si lahko prebere na: https://www.kamini-klemenc.si/kamin/.

Preden se odločite, da boste v vašo dnevno sobo postavili kamin, morate razmisliti o treh pomembnih stvareh, in sicer o ustrezni podlagi na katerem bo stalo vaše kurišče, dimniku, ki bo neprijetni dim usmeril ven in o dovodu zraka, ki bo skrbel za pravilno in ustrezno delovanje kamina. Kar se tiče ustrezne podlage, moramo vedeti, da kamin ne sme stati na sistemu talnega ogrevanja. Poskrbeti moramo, da stoji na trdnih temeljih saj lahko drugače pride do posedanja s čimer se izgubi optimalno delovanje in morda celo pride do poškodb kurišča. kamin

Nedvomno moramo vložiti dovolj razmisleka tudi v sam dimnik, ker ta namreč ustvarja vlek zaradi česar se dim sploh odvaja. V primeru, da dimnik ni ustrezen, lahko tvegamo, da dim uhaja v prostor kar ni le neprijetno temveč tudi potencialno nevarno. Kot zadnja pomembna stvar, ki zagotavlja, da kamin deluje, je dovod zraka, brez česar ognja seveda ne bo. Ta se v veliki večini dovaja od zunaj, pri čemer mora biti dovolj velik, zato da se zagotovi zadostno količino zraka za omogočanje gorenja v kurišču. Na izbiro imate dve vrsti kamin: vgradnega in prostostoječega, ki vsak pride s svojimi prednostmi in slabostmi.

Za kamin je vsekakor dobro vedeti kako stvari delujejo in kaj je potrebno predčasno sploh zagotoviti za uspešno postavitev. Pred izbiro se je priporočljivo pogovoriti s strokovnjaki, ki vam bodo s svojim znanjem zagotovo lahko priskrbeli ustrezne informacije. Raje se torej posvetujte dvakrat kot enkrat in tako poskrbite, da bo kamin že v prvo dobro postavljen.