Vse za dom

Kaktus

Ena izmed najbolj priljubljenih rastlin je zagotovo kaktus, verjetno tudi zato, ker ne zahteva posebne nege. Kaktuse poleti zalivamo dvakrat na mesec, pozimi pa jih celo ni treba. Ker kaktus porabi zelo malo vode in zna zadrževati vlago, ga imenujejo simbol varčevanja. Pripisujejo mu tudi druge pozitivne lastnosti, zato ga podarimo nekomu, ki mu želimo v njegov dom prinesti mogočnost, toplino in zaščito pred nevarnostjo.

kaktus

Kaktus lahko vidimo v različnih oblikah in v različnih velikostih. Največji meri kar 19,2 metra, najmanjšega pa so izmerili komaj en centimeter. Raste predvsem v Severni in Južni Ameriki, nekaj pa jih najdemo tudi v Afriki. V Evropo jih je prvi pripeljal Krištof Kolumb, sprva so veljali za simbol bogataštva, kmalu pa so postali povsod priljubljeni in na dosegu tudi revnejšim slojem. Danes so zelo priljubljena rastlina in jih večkrat podarjamo za različne praznike ali če želimo nekomu hitro okrevanje po fizični ali psihični poškodbi. Pravijo tudi, da so simbol okrevanja ob alkoholni odvisnosti.

Ko dobimo v dar kaktus, se ga razveselimo, saj nas opominja na to, da se ne smemo pustiti ljudem, ki nam želijo slabo. Ko zacveti, naj bi imel magično moč, da nas zaščiti in izboljša naše življenje. Zato je tudi najbolje, da ga postavimo na okno, ker tako odganja negativno energijo, ki sili v naše bivališče. Tudi v službi je fino, da si ga postavimo za računalnik, da tako odžene slabo energijo, ki jo oddaja elektronika.

Kako nam bo kaktus rasel, je odvisno od svetlobe, toplote in vode. Optimalna temperatura za rast je različna glede na vrsto kaktusa, najbolj ugodno za rast pa je temperatura od 10 stopinj Celzija do 40 stopinj Celzija, ko se začne rast zaustavljati. Zato za večino vrst velja, da rastejo poleti, pozimi pa rečemo, da počivajo. Zato jih pozimi tudi ni treba zalivati.