znaki menopavze
Zdravje in prehrana

Znaki menopavze, ki jih je dobro poznati

Ko ženska pride v menopavzo, to običajno prepozna prav po dotičnih znakih, a kakšni so znaki menopavze? To izveste na spletni strani https://www.avogel.si/indikacije/simptomi-menopavze.php in v nadaljevanju. Je pa treba že takoj na začetku poudariti, da se enaki znaki ne pojavljajo pri vsaki ženski, pa tudi njihova intenziteta se pri vsaki ženski izraža različno.

znaki menopavze
Med znaki menopavze je tudi nespečnost.

Najpogostejši znaki menopavze
Najbolj znan in značilen znak je naval vročine, ki ga mnogokrat spremlja tudi potenje. Ta znak se pojavlja pri več kot 80 % ženskah v tem obdobju. To se dogaja zaradi spremembe ravni hormonov. Naslednji znak so spremembe zaznane v menstrualnem ciklusu. Sama menopavza se začne, ko izostane menstruacija, to se običajno ne zgodi nenadoma, ampak postane menstrualni ciklus nereden, ko menstruacija postaja bolj boleča in močnejša. Lahko se zgodi, da menstruacija prihaja redkeje, se med menstruacijami pojavi krvav izcedek. Lahko pa je ženska brez menstruacije več mesecev, potem pa je ta zelo močna. Tudi kopičenje kilogramov sodi med znake menopavze, saj hormonske spremembe vplivajo na telesno težo. Med znaki menopavze so tudi spremenjeno razpoloženje, ko ženska občuti potrtost, razdražljivost in tesnobo ter bolečine v mišicah in sklepih.

Še drugi znaki menopavze
Drugi znaki menopavze se pojavljajo redkeje, a je vseeno treba biti pozorna nanje:
• menopavzni glavoboli,
• pozabljivost,
• motnje spanja – nočno potenje in navali vročine k temu pripomorejo,
• lasje, koža in nohti izgubljajo svoj sijaj, čvrstost in pojavijo se gube,
• spolne težave in težave z mehurjem ter
• osteoporoza, ko ženska začne izgubljati kostno maso.

Ko prepoznate znake menopavze, se pogovorite s svojim osebnim zdravnikom ali ginekologom, kako vam lahko pomaga pri blaženju znakov. Zavedajte se, da se življenje z menopavzo za vas ne končuje, ampak da je lahko tudi to obdobje v vašem življenju lepo in zdravo. Zato naj vas znaki menopavze spodbudijo, da spregovorite o menopavzi in uživate življenje še naprej.