namizni žar
Vse za dom

Namizni žar – za vse, ki obožujete piknik

Tudi vi radi poleti prirejate piknike na domačem vrtu? Ali ob hrani radi preživljate čas s prijatelji in družino? Žal sta jesenski in zimski čas manj primerna za druženje na prostem, vendar pa vam ponujamo rešitev! Če si želite ob okusni hrani s prijatelji uživati tudi v mrzlem vremenu naročite namizni žar! Več o namiznem žaru, kaj so njegove prednosti ter kako deluje si preberite v nadaljevanju.

Kaj sploh je namizni žar?

Verjetno vsi poznamo žar, ki se uporablja za pečenje hrane na odprtem ognju ali plinu. Hrana se pri uporabi žara peče na mreži, plošči ali neposredno nad virom toplote. Zaradi narave pečenja je hrana ob pripravi avtomatsko dimljena in pridobi poseben okus, ki je tako priljubljen v poletnih dnevih.

Kaj pa je namizni žar in kako se razlikuje od klasičnega? Namizni žar je manjši prenosni žar, namenjen za uporabo na mizi ali drugih površinah, običajno na terasah, balkonih ali celo v notranjih prostorih (odvisno od vrste žara). Poznamo različne vrste namiznih žarov, kot so električni, plinski ali na oglje. Električni namizni žari so še posebej priljubljeni, saj ne proizvajajo dima in so enostavni za uporabo v notranjih prostorih.

Tovrsten žar je idealen za pripravo manjših obrokov, saj ne potrebujemo veliko prostora ali zahtevne opreme.

Namizni žar: kakšne so njegove odlike?

Namizni žari imajo več prednosti pred klasičnimi žari, še posebej, če stanujete na manjši kvadraturi. Ker gre pravzaprav samo za ploščo, ki jo postavite na mizo ali delovni pult, namizni žar zavzame občutno manj prostora kot klasični žar. To je njegova najbolj očitna prednost; kaj pa so druge?

  • ENOSTAVNO ČIŠČENJE: Namizni žari so oblikovani tako, da je vzdrževanje čim enostavnejše. Večina jih ima odstranljive plošče za peko, ki so pogosto prevlečene z nelepljivim premazom, zaradi česar se hrana nanje ne prijema. Te plošče so enostavne za čiščenje z vodo in blagimi čistili, mnoge pa so primerne tudi za pomivanje v pomivalnem stroju.
  • PREPROSTA UPORABA: Namizni žari, še posebej električni, so izjemno prijazni uporabniku. Priklopiti jih je treba le v električno vtičnico, po potrebi nastaviti temperaturo, in žar je v nekaj minutah pripravljen na peko. Za razliko od tradicionalnih žarov na oglje, kjer je treba čakati, da se oglje segreje, pri električnih ali plinskih namiznih žarih ta postopek traja le nekaj trenutkov. Brez uporabe vžigalnih sredstev, oglja ali plina je upravljanje zelo enostavno tudi za začetnike.
  • ZAŠČITA PRED VŽIGOM: Električni namizni žari so zasnovani s poudarkom na varnosti. Ker ne delujejo na odprt plamen, je tveganje za nenadzorovane požare ali vžige zaradi iskric praktično odpravljeno. To je še posebej pomembno pri uporabi v zaprtih prostorih ali na manjših balkonih, kjer lahko uporaba odprtega ognja predstavlja tveganje.
  • OKUSNA HRANA: Ena največjih prednosti namiznih žarov, zlasti električnih modelov, je možnost uporabe v zaprtih prostorih. Ker ne oddajajo dima in imajo natančen nadzor nad temperaturo, jih lahko varno uporabljate v kuhinji, na jedilni mizi ali na balkonu brez skrbi glede prezračevanja ali požarne varnosti. To omogoča pripravo okusne hrane na žaru tudi v zimskih mesecih ali kadar vreme ne omogoča kuhanja na prostem.

Namizni žar prinaša izjemno udobje in fleksibilnost za vse ljubitelje peke na žaru, ne glede na prostor ali vremenske razmere. Z enostavno uporabo in vzdrževanjem ter varnim delovanjem v zaprtih prostorih, so odlična izbira za tiste, ki si želijo uživati v okusih hrane z žara brez zapletenih priprav ali skrbi glede varnosti.