male čistilne naprave
Storitve

Male čistilne naprave so obvezne za vse uporabnike brez javne kanalizacije

Male čistilne naprave so rešitev za našo naravo in okolje, da ne iztekajo strupene snovi v okolje. Zakon za male čistilne naprave pa določa, da jih je treba obvezno namestiti tam, kjer ni možno stavbo priklopiti na javno kanalizacijo, ko pelje do javne čistilne naprave. Stare greznice, ki so pretočne, ne bodo več dovoljene, kot tudi ne nepretočne, saj jih je potrebno pretvoriti v čistilno napravo, kar pa ni težko in ni drago zato poglejte prejšnjo povezavo, kaj je na voljo.

male čistilne naprave

Male čistilne naprave so lahko betonske, narejene po meri, ali pa plastične že izdelane v več velikostih, odvisno je od tega, koliko je uporabnikov priklopljenih na to napravo. Vse to izračuna mojster, ki pripelje čistilno napravo in jo tudi montira. Male čistilne naprave so lahko več vrst. Lahko delujejo elektronsko na elektriko vpihavanjem zraka in  posebnim postopkom pomagajo pri razmnoževanju kolonij bakterij in mikroorganizmov, ki čistijo odpadno vodo.

Lahko pa izberete tudi naravno čistilno napravo, ki deluje povsem na naraven način in je več prekatna. Te so največkrat betonske in narejene po meri, če jih je mogoče montirati na določen teren. Če jih ni mogoče montirati, potem se uporabi plastično napravo. Naravne čistilne naprave so brez elektrike in delujejo tako, da se voda pretaka skozi dva ali tri prekate, ter se mulj useda na dno posod, ki se potem periodično čisti, kar stori komunalna služba.

Ko se odločate za male čistilne naprave, je treba najprej vedeti, kje bo stala, ker je običajno nekje na vrtu ali dvorišču, tudi parkirišču, saj so narejene tako trdno, da se preko njih lahko vozi. Morajo biti dostopne za čiščenje. Če boste izbrali električno, pa morate vedeti, da vanjo ne sme zaiti nič, kar v vodi ni topnega. To so lasje in deli oblačil, igrače, plastika, damski vložki in podobno, ker se bo ustavila.