ginekolog
Lepota Zdravje in prehrana

Ginekolog izvaja preventivne in kurativne specialistične preglede

Pomemben del zagotavljanja lastnega zdravja je zagotovo celovita skrb za ženski reproduktivni sistem. Pri tem pa pomaga strokovnjak ginekolog, ki je specializiran za to področje. Ginekologija pa je v resnici eno redkih področij medicine, kjer je mogoče z enostavnimi in rednimi pregledi učinkovito odkriti in oskrbeti morebitne zdravstvene spremembe. Pri tem igrajo pomembno vlogo preventivni in kurativni specialistični pregledi, pa tudi pregledi nosečnic, ultrazvoki in strokovno svetovanje. Vse našteto namreč sodi v zdravstveno varstvo žensk vseh starostnih skupin na primarnem nivoju. Pri tem pa je izjemno pomembno zagotavljanje kvalitetne oskrbe z najsodobnejšo medicinsko opremo.

Ginekolog je torej specializiran za zagotavljanje zdravja ženskega reproduktivnega sistema, kar sodi v varstvo na primarnem nivoju. Povsem konkretno ginekološke ambulante izvajajo ultrazvočne preglede žensk, ultrazvočne preglede nosečnice oziroma ploda, specialistične ginekološke preglede, preventivne odvzeme PAP brisov in preventivne preglede dojk. Ginekolog pa poleg zagotavljanja zdravja lahko poskrbi še za estetske posege. Sem sodijo pomlajevanje nožnice z laserjem, lasersko zdravljenje stresne inkontinence in labioplastika. Estetska ginekologija v zadnjih letih pridobiva na popularnosti, saj so postale estetske korekcije ter pomoči pri ohranjanju lepote in mladega videza že precej zaželene. Na praktično vsakem koraku opažamo lepotne ideale, katerim želijo ženske tudi slediti. Ravno zato narašča zanimanje za področje estetske ginekologije, ki se venomer razvija.

Med estetske posege, ki jih izvaja ginekolog, torej sodita pomlajevanje nožnice in lasersko zdravljenje stresne inkontinence. Slednji poseg preprečuje uhajanje urina, pri različnih aktivnostih kot so hoja po stopnicah, kihanje, kašljanje, smeh ali tek. Poznamo pa tudi labioplastiko, ki je manjši kirurški poseg, s katerim se odstrani ali preoblikuje del malih sramnih ustnic. Te se lahko zaradi različnih dejavnikov povečajo, kar je lahko za žensko fizično in estetsko moteče. Labioplastika na tem mestu odpravlja nelagodje, drgnjenje, draženje, vneto kožo in bolečine, torej težave, ki se pojavljajo pri ženskah s povečanimi malimi sramnimi ustnicami.