cvetlični med
Zdravje in prehrana

Cvetlični med je najbolj zdrav med vsemi

Cvetlični med je najbolj zdrav med, zato, ker ga čebele nabirajo vse poletje. Ta med pridelan v Sloveniji – cvetlični ga imenujejo zato, ker je nabran s cvetlic, ki rastejo na bogatih travnikih poleti. Naraven cvetlični med je običajno tekoč, ker so v njem take snovi in cvetni prah, ki največkrat kristalizacije ne povzročajo, zato je čudno, če se mu to zgodi. V tem primeru je velika verjetnost, da je takemu medu ododan sladkor ali so čebele hranjene s sladkorjem, kar je za zdravje zelo slabo.

cvetlični med

Cvetlični med je primeren za preventivno uživanje in za prehlad, če potrebujete vitamine pozimi, da užijete nekaj poletja in sonca, ki se skriva v medu. Vendar mora biti med pridelan od poštenega čebelarja, ki ima čebele na čistem območju, kjer cveti dosti pravih cvetlic, ki niso strupene. Zato vedno med kupujte od preverjenega čebelarja, ki ga poznate in ki ima certifikat, da je med čist. Med namreč lahko preverijo, ali vsebuje toksine in na kako čistem območju je bil cvetlični med nabran.

Med lahko jeste z žličko, ali ga daste v čaje in napitke, uporabite za sladice in za zajtrk, če ga namažete na kruh in maslo. Vendar ga ne uživajte preveč, sploh če ste sladkorni bolnik, ker lahko povzroča težave z visokim sladkorjem, saj gre za čisti naravni sladkor.

Cvetlični med zelo lepo diši po poletju in cvetlicah in vam razveseli brbončice ter srce. Veliko boljši je za sladkanje, kakor sladkor in veliko bolj zdrav. Saj gre dejansko za predelan cvetni prah iz narave, ki ga naberejo pridne čebele za svoje mladice. Ker ga imajo občasno preveč, ga čebelarji poberejo iz satovja in iztočijo, da lahko uživate v plodovih čiste narave.

Med lahko naročite preko interneta ali telefona in odposlali vam ga bodo domov. Je pa v omejenih količinah, zato ga nabavite pravočasno, takrat, ko ga točijo. Dober med gre hitro v promet.