Električni avtomobili – njihove prednosti in slabosti

V današnjem času je večino prevoznih sredstev na fosilna goriva. To so nafta ali bencin. Pojavljajo pa se tudi hibridna vozila in električni avtomobili. Potrebe po nafti se vsakodnevno povečujejo, zato se nekatera avtomobilska podjetja odločajo za razvoj in proizvodnjo hibridnih in električnih vozil. Pri hibridnem vozilu gre za to, da avto uporablja dva ali več različnih načinov vira energije. Ponavadi gre za hibridna električna vozila pri katerem imajo električni avtomobili lahko več elektromotorjev in en motor z notranjim izgorevanjem.

Pri električnem avtomobilu pa gre za pogon na elektromotor, brez motorja na fosilna goriva. Električno energijo pridobiva iz večjih baterijskih akumulatorjev, ki shranjujejo energijo. Zanimivo pa je da so se prvi električni avtomobili pojavili že leta 1880, vendar je bila takratna moč baterij zelo majhna. Določene države danes ponujajo subvencije pri nabavi električnih avtomobilov, saj so glede izpustov okolju bolj prijazni, kot navadni avtomobili. Proizvajalec električnih vozil Tesla je leta 2008 predstavil svoj prvi električni avtomobil.

električni avtomobili

Električni avtomobili imajo kopico prednosti denimo: nizki stroški polnjenja, nimajo emisij plinov in s tem ne onesnažujejo ozračja, odličen nenehen navor in neverjetno tišino. Proizvajalci jim umetno dodajo zvok, da jih drugi udeleženci v predmetu, predvsem pešci prej opazijo. Električni motor je veliko cenejše izdelati, kakor dizelskega ali bencinskega, hkrati pa ima kar štirikrat boljši izkoristek, kakor avtomobili na fosilna goriva. Potrebno je tudi opozoriti, da električne avtomobile ni potrebno tako pogosto servisirati, kakor vozila z notranjim izgorevanjem. Prav tako pa imajo dosti nižjo obrabo zavor, saj trenje pretvarjajo v energijo.

Električni avtomobili pa so slabši pri dosegu, kakor avtomobili z notranjim izgorevanjem. Prav tako nastane težave pri tem, ko polnimo baterije, saj imajo omejeno življenjsko dobo, približno okoli 1000 polnjenj, z vsakim polnjenjem se kapaciteta baterije rahlo manjša.